AMBEO® VR MIC

 


Vyjádřete skutečný zážitek

Elegantní mikrofon AMBEO® VR MIC vznikl ve spolupráci s producenty v oblasti virtuální reality. Finální doladění se účastnili profesionálové i nadšenci z komunit zabývajících se zvukem a virtuální realitou. Proto má mikrofon vlastnosti, které potřebujete, když chcete zaznamenat a sdílet s posluchači opravdový 3D zvuk.

AMBEO® VR MIC s technologií ambisonic obsahuje 4 naprosto shodné (párované) mikrofonní kapsle KE 14 v pyramidovém (tetrahedral) uspořádání. Toto rozložení kapslí umožňuje snímat všechny zvuky z prostoru v jediném bodu. Výsledkem je plný prostorový zvuk odpovídající požadavkům aplikací pro video s virtuální realitou nebo 360° záznam.

Prostřednictvím programu VR Creators zapojil Sennheiser profesionály z oboru virtuální reality do realizace AMBEO® VR MIC hned od začátku. Díky tomu je mikrofon komplexní výrobek obsahující všechno potřebné příslušenství - kupříkladu dekodér formátu A-B pracující jako plug-in, který může být jednoduše vložený do postprodukčního procesu.

PODÍVEJTE SE NA AMBEO® VR MIC (cz)

PODÍVEJTE SE NA AMBEO® VR MIC (eng)

 

 

Technologie ambisonic

Mikrofon AMBEO® VR MIC pracuje s tzv. ambisonií, což je vícekanálová technologie, která je schopna zachytit zvuk kulového prostoru v jediném bodu. Pro přehrávání záznamu se záznam přepočítá dvoukanálově s možností virtuální rotace v prostoru, přičemž pohyb může být horizontální i vertikální. Ambisonický záznam podporuje většina z postprodukčních i přehrávacích aplikací na trhu.To je základním požadavkem, aby se ambisonie stala vhodným nástrojem pro virtuální realitu i ostatní aplikace, jako je 3D zvuk a interaktivně ovládaný zvuk.

 

 

 

 

Převodník AMBEO A-B

Mikrofonní kapsle mikrofonu dodávají zvuk ve formátu A, což je základní 4 kanálový signál, který se musí převést na 4 kanálový "set" formátu B. Tento převod provádí Sennheiser AMBEO A-B converter, dostupný zdarma ve formátech VST, AU a AAX, podle vašeho oblíbeného software, pro systémy PC (Win) i Mac (OSx). Kanály formátu B (W, X, Y, Z) reprezentují části zvukového prostoru kolem mikrofonu. Kanál W je součtem signálů ze všech 4 kapslí, zatímco X, Y a Z jsou tři virtuální směrové mikrofony, snímající přední/zadní, levý/pravý a horní/dolní část prostoru. Tudíž je během poslechu Ambisonics B možné využít zvuk z jakéhokoliv směru.
Odkaz na stažení Sennheiser AMBEO A-B converter a pluginů Pattern a Orbit

 

 

 

 

 

Příslušenství

Součástí balení mikrofonu AMBEO® VR MIC je také symetrický kabel, redukující výstupní konektor mikrofonu DIN 12-M na 4 standardní mikrofonní konektory XLR3-M, pružný závěs mikrofonu, potlačující dotekové a kročejové hluky, základní molitanová větrná ochrana a převodník mezi formáty A a B.

 

 

Tipy pro použití

Kam mám umístit mikrofon?

3D zvuk se snímá v kulovém prostoru z místa, kde je mikrofon umístěný. Pokud ho použijete k 360° kameře, měl by být k ní co nejblíže (nad kamerou nebo pod ní). Značka "Front" na VR MIC odpovídá čelní pozici kamery.

Jak mám zpracovat a poslouchat zvuk v Ambisonic?

VR MIC snímá zvuk v Ambisonic A, ten se musí převést do Ambisonic B. Tento převod je základem správného výsledného zvuku a provedete ho pomocí programu AMBEO A-B converter (ke stažení na www.sennheiser.com). Tento signál následně zpracujete odpovídajícím programem, pro převod do 3D Binaural Stereo například v NoiseMakers AmbiHead.

Jaké jsou rozdíly ve výstupních formátech a který bych měl zvolit?

Na výstupu AMBEO A-B converter si můžete vybrat mezi "Classic FuMa" a "ambiX". Rozdíly jsou v pořadí a úrovních signálu. Zvolte si ten formát, ve které pracují ostatní programy a plug-in vašeho audiosystému. Pokud chcete výsledný mix nahrát na YouTube360, vyberte si "ambiX", protože je podporovaný internetovým prohlížečem.

Jak mám nastavit A-B převodník v Logic Pro X?

Nastavení LCRS nebo kvadrofonního prostorového záznamu v Logic:

Otevřete v menu Preferences - Advance Tools - Show Advance Tool a nastavte Surround enable.

Dále otevřete v menu File - Project Settings - Surround Format a zvolte LCRS nebo Surround.

Nakonec vytvořte prostorový záznam výběrem položky Track - New Track - Audio a vyberte Surrond pro vstupy (IN) i výstupy (OUT).

Plugin by měl být viditelný jako Audio Link v tomto záznamu.

Vyžaduje AMBEO VR MIC napájení?

Ano, každá mikrofonní kapsle vyžaduje napájení podle normy Phantom P48, celkem tedy 4x 48 V.

 

 

 
 
 
PŘIHLÁŠENÍ: login:
Sennheiser Czech Republic & Slovakia Sennheiser.cz Youtube