WSM

 

 

Wireless Systems Manager - program pro řízení mikroportů

 

Sennheiser WSM je profesionální program pro vzdálené řízení a dohled nad bezdrátovými systémy. Zjednodušuje práci zvukového mistra, který spravuje větší množství bezdrátových kanálů, zejména ve velkých muzikálových divadlech, na festivalech a koncertech nebo v televizních studiích. WSM umožňuje správu bezdrátových mikrofonů i zpětných odposlechů (IEM).

Vlastnosti

  • verze pro Windows i Mac
  • možnost nastavení scény i bez zapnutých mikroportů (offline)
  • dokonalý přehled díky skupinovému zobrazení
  • řízení systému až z 6 počítačů současně
  • vestavěný spektrální analyzér pro kontrolu frekvencí
  • kombinovaná správa bezdrátových systémů evolution wireless G3/G4, Série 2000, 3000/5000, D 6000/9000 včetně IEM systémů ew 300 IEM G3/G4 a Série 2000 IEM

 

Vlastnosti od verze WSM 4.0

Nová grafika plánování frekvencí
Plánování přenosových frekvencí je komplikovaná věc, protože musíme brát v úvahu velké množství údajů. Které rozsahy jsou volné a které můžeme použít? Kolik pracovních frekvencí potřebujeme a kolik musíme připravit záložních? Jaké rozsahy mají použité vysílače a přijímače?
Vylepšené zobrazení WSM 4.0 nabízí perfektní přehled o všech parametrech a je z toho důvodu velice účinným nástrojem v rukou zvukaře.

Import a export souborů
Uživatel může vkládat soubory povolených frekvencí, které program použije pro naplánování celého bezdrátového systému. Pro offline plánování před vystoupením je možné vložit i zobrazení frekvenčního spektra. Všechna nastavení mohou být uložena a např. zaslána e-mailem pro naplánování dalšího koncertu v jiném městě.

Volitelný seznam mikroportů a obsazených frekvencí
WSM zobrazuje všechy údaje o připojených mikroportech i použitých frekvencích s možností zvětšení požadovaného pohledu. Při kontrole frekvencí může uživatel zadat údaje podle místních podmínek a zvlášť zkontrolovat mikroporty i IEM systémy na samostatné obrazovce. Přehled zobrazuje frekvenční rozsahy systémů Sennheiser a umožňuje nastavit i pojmenovat záložky, například výrazně označit mikrofony pro hlavní zpěváky. V seznamu je možno označit frekvence, na kterých vysílají mikroporty jiných značek. Samozřejmě je možné definovat náhradní frekvence, na které se systém nastaví v případě náhlého rušení hlavních rozsahů. Celý frekvenční plán je možno přizpůsobit podle místní situace (DVB-T kanály nebo vysílače LTE).

Nový algoritmus výpočtu frekvencí
Po kontrole celého přenosového pásma systém vygeneruje požadovaný počet frekvencí, které nejsou rušeny cizími vysílači (analogová i digitální televize, mikroporty jiných značek) ani ovlivněny vlastními vysílači Sennheiser. Frekvence mohou být nastaveny ručně nebo automaticky. Při automatickém výpočtu frekvencí se používá nový algoritmus, který bere v úvahu i spolehlivost vybraných frekvencí.
 
Mikrofony a IEM
Na jedné obrazovce počítače vidíte celý bezdrátový systém se všemi parametry bezdrátových mikrofonů i bezdrátových zpětných odposlechů.
 
Kontrolní režim IEM
Při zapnutí režimu Engineer Mode má monitorový zvukař dokonalý přehled o odposlechovém signálu každého hudebníka. Stačí do jednoho přijímače načíst data ostatních (u typu EK 300 IEM G3 až 16 profilů, u typu EK 2000 IEM až 32 profilů) a máte ihned k dispozici tyto údaje každého kanálu: frekvence, číslo předvolby, jméno, nastavení Squelch, režim stereo/mono, vyvážení kanálů, limitér, zvýraznění výšek. Tento režim je součástí ovládacího menu přijímače od verze firmware 1.4.4.
 
Měření síly pole
Software umožňuje změřit sílu signálu v konkrétním prostoru (pódium, jeviště, zákulisí). Stačí spustit funkci RF Level Recorder a projít s vysílačem celý prostor. Na grafu potom vidíte úroveň obou diverzitních signálů v každém místě a máte možnost změnit nastavení antén či choreografii vystoupení.
 
Řízení přijímačů a vysílačů
Všechny parametry stacionárních jednotek můžete řídit přímo z obrazovky WSM. Po zapnutí Remote Access jsou ovládací prvky jednotek odpojeny a všechny změny, jako ladění, úroveň šumové brány Squelch, výstupní úroveň signálu, jméno kanálu apod., je možno provádět pouze pomocí software.
 
Označení kanálů
Každý kanál může být označen jménem a ikonou pro rychlejší orientaci ve velkých systémech. Umístění kanálu v obrazovce je libovolné - můžete si na první místo dát kanál, který preferujete, nebo si vytvořit skupiny nástrojů nebo vokálů.
 
 
 

Na obrazovce je možné nastavit skupiny kanálů podle jejich důležitosti

 

 


V pohledu "Professional Setup" je možné barevně označit obsazené frekvence

 

 


Vypočítané frekvence odolné proti intemodulaci jsou vnitřně označeny a systém je považuje za stabilní

 

 


Po kompletním výpočtu jsou volné části pásma přiděleny jednotlivým mikroportům

 

Podpora zařízení Sennheiser

  • ew 300/500 G3 - FW 1.8.0
  • ew 300 IEM G3 - FW 1.8.0
  • ew 300/500 G4 - FW 1.2.0
  • ew IEM G4 - FW 1.2.0
  • Série 2000 - FW 1.8.0
  • Série 2000 IEM - FW 1.8.0
  • EM 373x - FW 2.2.0
  • Digital 9000 - FW 4.0.1
  • Digital 6000 - FW 3.1.1
  • L 6000 včetně modulů LM 6060/6061/6062/6070 - FW 2.0.11
  • ew-DX - FW 2.0.1

 

Požadavky WSM 4.7.0 na operační systém

  • Windows 7 - 32/64 bit, 4 GB RAM
  • Windows 10 - 32/64 bit, 8 GB RAM
  • Mac OSX 10.13 (High Sierra), 8 GB RAM
  • MacOSX 10.14 (Mojave), 8 GB RAM

 

Stáhnout WSM 4.7.1 pro systém Windows nebo Mac OSX

 

 
 
 
PŘIHLÁŠENÍ: login:
Sennheiser Czech Republic & Slovakia Sennheiser.cz Youtube