Problematika padělků

Padělky všeobecně a napodobeniny sluchátek (ale i mikrofonů) Sennheiser

Kromě peněz se i kvalitní a výjimečné zboží vždy napodobovalo, lépe řečeno padělalo, a není tomu jinak ani v dnešní době. Padělek nikdy nedosahuje kvality a technických vlastností originálu, naopak aby jeho prodej byl co nejvýhodnější, je výroba maximálně zjednodušena, ošizena. Je napodoben pouze vzhled a schopnost kvalitní reprodukce je minimální. Padělání škodí nejen firmě, jejíž výrobky jsou napodobovány, ale i zákazníkům, kteří jsou ošizeni o kvalitní originál. Může dokonce dojít i k poškození zdraví. Nepoctiví výrobci volí cestu, která jim zaručuje snadný a rychlý zisk tím, že využívají nejen úspěšnou a známou značku, ale i její konkrétní osvědčené modely, které mají vynikající pověst mezi zákazníky. Ne jinak je tomu například s produkty známé německé firmy Sennheiser, největšího výrobce sluchátek. Falšovat jejich produkty se vyplatí, neboť jde o zboží s vynikající pověstí, velkým zájmem zákazníků a tedy snadným a rychlým odbytem na trhu. Padělatelům nahrává i mírně vyšší cena vysoce kvalitních originálů. Zde vzniká příležitost pro "výhodný" prodej, kdy lze zákazníka jednoznačně získat lákavou cenou a přesto si zaručit dostatečný zisk. Tato nízká prodejní cena by měla být také prvním varováním pro potenciálního kupce a v jeho mysli by mělo začít blikat varovné červené světlo. Možná i začne, ale vidina "ušetřených" peněz velmi rychle varování vypne.

Kvalita padělků

Pochopitelně padělatel je schopen napodobit pouze vnější znaky osvědčeného výrobku, tedy jeho vzhled a obal. Zde si však dává práci, v mnohém podobnou při falšování bankovek. Obal je totiž to první co ze zakoupeného zboží zákazník uvidí. V současné době jsou sluchátka nejčastěji balena v takzvaných "blistrech", průhledných plastových obalech s potištěnými papírovými vnitřky. Již tyto obaly jsou velmi podobné či shodné s originály, přestože se mohou v některých detailech i výrazně lišit, jako například v barevném provedení některých nápisů či ploch potištěných kartónů. Bez přímého porovnání s ověřeným originálem málokdo pozná padělek. Proto si nepředstavujte padělky jako snadno rozpoznatelné, na koleni vyrobené a originálům minimálně podobné výrobky zabalené v nekvalitně provedených obalech. Vnější podobě je věnována plná pozornost padělatelů, to, co je uvnitř sluchátek, už tyto lidi zajímá zcela okrajově. Je to vlastně přesně naopak než v tom, co zajímá zákazníka. Obal kupce sice poutá, ale produkt je to, co má vykazovat kvalitu a uspokojovat potřeby a očekávání majitele. Padělatele zajímá pouze obal a vnější signifikantní znaky padělaných sluchátek. Vznikají tak velmi dobře napodobené výrobky, které jsou na první pohled nerozeznatelné od originálu, ovšem pouze do té doby, než je začnete používat, v případě sluchátek poslouchat. Pochopitelně padělatel není schopen přesně napodobit promyšlenou a nákladným vývojem vyšlechtěnou vnitřní konstrukci, tedy reproduktory a systém ozvučnice sluchátek, a tak výsledný zvuk nelze ani vzdáleně srovnávat s originálem.

Odhalíme padělek?

Úroveň kvality zvuku sluchátek různých značek na současném trhu je však tak rozdílná, že méně obeznámený člověk poslouchající padělaná sluchátka si jen povzdychne nad špatnou koupí. Bude v duchu udiven nad tím, proč jsou sluchátka Sennheiser tak vyhledávaná a ceněná, netušíc, že ta sluchátka, která zakoupil, jsou padělkem a s originálním zbožím slavné značky mají společný jen velmi podobný vzhled a neoprávněně využívané logo. Protože běžný zákazník nemá srovnání a zkušenosti, tak ho odlišnost zvuku a určité konstrukční nedostatky nevarují a eventualita padělku ho ani nemusí hned napadnout. Navíc je puzen utkvělou myšlenkou, že právě jemu se podaří zakoupit kvalitní sluchátka známé značky výrazně levněji a výhodněji.

První varuje obal

Jedním z prvních varujících vodítek mohou být nepřesnosti ve výrobě obalu a například následné deformace při spojení dvou částí průhledného výlisku. Odlišné také mohou být fonty písma, rozlišení obrázků, odlišná barevnost či odstíny použitých barev, úroveň tisku a celková kvality obalu. Musíte také počítat s tím, že padělatelů je více, proto se jejich "výrobky" a jejich přesnost napodobení, tedy odlišnosti od originálu, mohou lišit. Může tak dojít i k porovnávání dvou padělků.

Odlišnosti originálů a padělků

Vzhled originálů i padělků je na první pohled obtížně rozeznatelný a mnohé napodobeniny se liší od originálu mnohdy pouze malými detaily v provedení. Ty lze vysledovat většinou pouze přímým srovnáváním a porovnáváním drobných detailů na originálu a padělku. Odlišnosti jsou v místech, kde je obtížnější a řemeslně náročnější dodržet naprostou přesnost, například upevnění pantů u klasických sluchátek se skládacím mostem, zpracování polstrování, nebo míra opracování kovových součástí sluchátek, včetně přesnosti umístění loga do středu. Vodítkem také může být odlišná výbava originálu a padělku. Rozdílné mohou být konektory a kabely, zde je problém opravdu v tom, že vše lze poznat pouze přímým porovnáním buď s originálem, nebo s dostupnou fotografií. Fotografie originálů sluchátek a jejich správné výbavy najdete na www.sennheiser.cz nebo na www.sennheiser.com.

Jak se bránit?

Na internetu je několik adres, kde jsou popsány a na fotografiích ukázány odlišnosti originálních a napodobených sluchátek. Jsou však většinou v angličtině a falšovaná sluchátka jsou označena jednoznačným anglickým "fake". Na internetu se ke zjištění zda již někdo o napodobeninách vašich sluchátek psal, dostanete snadno tím, že do Googlu zadáte hesla "Sennheiser" a "fake" současně s označením modelu sluchátek. Naprostá většina příspěvků je v angličtině a také musíte počítat s tím, že na mnohých je znát upřímná snaha, ale z poněkud zmateného vysvětlování vyplývá naprostá nezkušenost, jak podobné věci prezentovat. Základním předpokladem pro získání originálního výrobku je samozřejmě nákup u oficiálních prodejců značky Sennheiser - jejich seznam naleznete zde.
V případě, že máte pochybnosti o pravosti Vašeho produktu Sennheiser, neváhejte nás prosím kontaktovat. Můžete tak učinit pomocí údajů uvedených na naší kontaktní stránce.

Další kroky výrobce proti padělání

Sennheiser připravuje nový systém pro značení každého výrobku s možností kontroly pravosti každého jednotlivého kusu (kontrola podle stávajících QR kódů na obalech proto v současné době není funkční). Prostřednictvím počítače nebo "chytrého" mobilního telefonu bude možné si ověřit, zda kus který jste si zakoupili, byl skutečně vyroben ve výrobním závodu firmy Sennheiser. Pomocí QR kódu na obalu výrobku se dostanete přímo na ověřovací stránku výrobce. Dále Sennheiser ve spolupráci se specializovanými firmami, jako např. OpSpec Security, monitoruje nabídku na Internetu a zajišťuje stránky výrobců a prodejců padělků. Díky tomu se daří výrazně omezovat nabídku padělků, zejména v Evropě.

Oficiální stanovisko výrobce najdete na tomto odkazu.

 
 
 
PŘIHLÁŠENÍ: login:
Sennheiser Czech Republic & Slovakia Sennheiser.cz Youtube